Tågluff 2017

Så är vi då hemma igen, efter 11 dagar på europeiska räls.

Så här åkte vi:

Sett i kilometer:

Stockholm-Köpenhamn-Nyköbing-Hamburg-Berlin: 1153+289
Berlin-Prag: 429 km
Prag-Bratislava: 337 km
Bratislava-Thermalpark: 50+50
Bratislava-Budapest: 200 km
Budapest-Wien: 255 km
Wien-Rom: 1112 km
Rom-Sperlonga: 149+149 km
Flyg: Rom-Stockholm: 1979 km
Totalt åkte vi alltså 4173 km tåg och flög 1979 km hem.

Några praktiska reflektioner

Vi valde 10 valfria resdagar under en månad i andra klass. Det visade sig vara utmärkt, och passade våra behov bra. Innan vi åkte hade vi förbokat resan från Stockholm till Berlin och nattåget från Wien till Rom. Detta för att känna oss säkra på att inte missa start och mål.

För att hinna till Rom på våra 12 resdagar valde vi också att flyga hem. Det gjorde att vi kanske inte gjorde en helt renlärig tågluff, men det kändes skönt både innan vi reste och när vi var på väg.

Jag är för gammal för att bo på vandrarhem, så vi körde hotell genomgående. Inte minst luftkonditionering visade sig vara en nödvändighet på slutet, när värmen steg uppåt och ibland förbi 40-gradersstrecket.

En tågresa blev med nattåg, den från Wien till Rom. Vi bodde i en fyrbäddskupé, som vi delade med en mamma och son som skulle från Wien till Florens. Det var inget bekymmer att vara fyra, luftkonditioneringen i vagnen fungerade hyffsat. Däremot är ”sängarna” hårda och nästan obekväma. Därtill är ”sängarna” för korta för oss som är lite längre. Plus att frukosten var väldigt spartansk: frallor av ljust bröd, smör, marmelad och kaffe. Om nattåget ska bli ett bra alternativ till hotell (vilket det nästan är i pris), så bör man boka en hytt med högre standard.

Vi höll oss också genomgående till kollektivtrafiken, vilket visade sig fungera utmärkt i samtliga städer. Enda taxiresan vi gjorde gick från tågstationen i Fondi till beachen i Sperlonga: bussarna som trafikerade den sträckan var dåligt synkroniserade med tågen tyvärr.

Våra favoriter

David Magnus
Bästa hotellrummet Hotellet i Prag var väldigt charmigt och trevligt plus att det hade den bästa AC av alla hotell. (Hotell: Green Garden Hotel) Hotellet i Bratislava var mycket trevligt och fräscht. (Hotell: LOFT Hotel Bratislava)

 

Bästa frukosten Jag uppskattade frukosten i Berlin, mycket på grund av kocken som stod och gjorde scrambled eggs och omeletter på plats. (Hotell: H4 Hotel Berlin Alexanderplatz) Jag tyckte även att frukosten på hotellet i Bratislava var den bästa. Bra urval, snyggt upplagt. (Hotell: LOFT Hotel Bratislava)
Bästa läget för hotellet Hotellet i Bratislava låg väldigt centralt och hade därför gångavstånd till allt. Det bidrog till att Bratislava blev den enda stad där vi inte köpte kollektiv-trafik-biljetter. (Hotell: LOFT Hotel Bratislava) Hotellet i Budapest låg mycket centralt och nära till allt. Dessutom lätt att ta sig till med buss. (Hotell: La Prima Fashion Hotel Budapest)
Bästa lunchen Lunchen sista dagen i Rom var väldigt trevlig och minsann god och välbehövd efter en lång förmiddag i Colosseum. (Restaurang: Forne Dolce Forno på Piazza Bologna) Pizzan sista dagen i Rom, som vi intog på en lokal restaurang/affär långt ifrån turisterna i centrala Rom, blev en upplevelse och ett möte med det mer genuina Rom. (Restaurang: Forne Dolce Forno på Piazza Bologna)
Bästa middagen En frasig wienerschnitzel i Wien, tillsammans med en sidosallad och ett glas Almdudler, oslagbart. (Restaurang: Reinthaler’s Beisl) Sista kvällen i Rom hittade vi tillbaka till den osteria som jag prövat innan. Mycket god pasta i en trevlig lokal. (Restaurang: Osteria Barberini)
Bästa fikat Fina bakelser på Budapest äldsta bageri som smakade oerhört gott tillsammans med en kall cola i värmen. Dessutom satt vi på första parkett till fläkten. Fikat (kombinerat med lunch) i Bratislava blev en riktigt bra start på detta besök. Och det första mötet med värmen…
Bästa kollektivtrafiken Berlins kollektivtrafik var oerhört väl utbyggt med tunnelbanelinjer som tar dig överallt du önskar, snabbt och smidigt. Jag gillar spårvagn och tyckte att Prags system fungerade mycket bra som dessutom erbjöd fina möjligheter att se ut över stan.
Bästa tågresan Budapest till Wien var en av de få gångerna vi satt ensamma plus vår sista minut köp av smörgåsar och bullar gjorde resan mycket trevlig. Jag gillade vårt tåg från Hamburg till Berlin, som vi lyckades komma på, trots att vi hade biljett till ett annat tåg. Konduktörerna var hyggliga.
Bästa upplevelsen Kommunistmuseet i Prag var oerhört intressant och man fick en bra bild av hur kommunismen påverkat samhället. Utflykten till Sperlonga, söder om Rom, blev mycket lyckad. Vi höll på att smälta bort på Roms gator och då var det roligt att kunna ta tåget till kusten.