Sverige måste försvaras. Både från stridsvagnar och missiler. Men också från trollfabriker och desinformation. Det kräver en ökad satsning på utbildningssystemet, inte minst universiteten.
Ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, klev fram i rampljuset på Folk & Försvar för ett drygt år sedan, när han 2024 blev näranog rikskänd med orden:
”Många har sagt det före mig, men låt mig göra det med ämbetets kraft, mindre inlindat och med en osminkad tydlighet: det kan bli krig i Sverige.”
Hoten mot Sverige är påtagliga och reella. Givetvis finns ett militärt hot, men redan här och nu finns det attacker mot vårt öppna samhälle, där starka krafter vill slå split och splittring hos oss, undergräva förtroendet för våra institutioner och på olika sätt skapa oreda och misstro.
Detta hot är inte bara potentiellt – det sker här och nu. Faktakriget har redan börjat.
Ett avgörande verktyg för att stärka samhällets motståndskraft mot yttre påverkan och desinformation är skolan: hela vägen från grundskola, gymnasium och upp till den högre utbildningen, högskolor och universitet. Ska vi vinna faktakriget måste vi rusta just detta försvar. Det är bara genom egen förmåga att tänka, ifrågasätta, analysera och tolka som vi kan stå emot desinformation och lögner.
Attackerna i USA mot utbildningssystemet, inklusive den högre utbildningen är i ljuset av detta skrämmande, men helt i linje med populismens agenda. Fakta som står i vägen för egna enkla sanningar är bara jobbiga. Detta riskerar att göra USA än svagare på flera nivåer.
Som tur är har vi fortsatt hög tilltro till våra institutioner i Sverige, inklusive forskning och vetenskap. Det skapar ett skydd mot de värsta galenskaperna, men är självfallet inte hundraprocentigt.
Det är framför allt inte något av Gud givet. Inte heller vi är immuna mot populismen och faktaresistensen. Även här i Sverige börjar vi se allt mer av åsikter, som tydligt driver bort från det som forskning och vetenskap visar. Titeln på Jack Werners bok från 2018 är talande: ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå”.
För någon vecka sedan deltog jag i ett riksdagsseminarium om resurserna till den högre utbildningen. Allt fler söker sig till den högre utbildningen i Sverige, men resurserna urholkas hela tiden. En rapport från SULF från 2024 visar att den högre utbildningen idag har 13,2 miljarder kronor mindre att röra sig med än för ett jämförbart uppdrag 1994/95. Det är oomtvistat att resurserna för den högre utbildningen har urvattnats, vilket leder till mindre undervisningstid, mindre forskning och mindre möjlighet till samverkan med omgivande samhället.
Parallellt med detta tilltar byråkratiseringen på våra lärosäten, där olika typer av regelverk läggs på andra och skapar ett ofta tungrott system, som står i vägen för god undervisning.
Detta är allvarligt, på både kort och lång sikt. Utöver att vara en investering i framtidens företag och nya idéer, en satsning på framtidstro och optimism är även resurserna till universiteten och högskolorna en helt avgörande del i det ”mjuka” försvaret av Sverige, vår demokrati och tilltron till myndigheter och institutioner. Kalla det gärna för ”faktaförsvaret”.
När vi lägger allt mer resurser på vårt militära försvar – en självklar prioritering givet omvärldsläget – behöver även det mjuka försvaret stärkas. I det är den högre utbildningen en nödvändig komponent.
Så låt mig därför, möjligen mindre inlindat och med en osminkad tydlighet understryka: det kan bli faktaresistens i Sverige.