Leta inte efter jämvikten – utnyttja obalansen

Det är måhända naturligt att söka efter balans i livet. När allt är i harmoni, när det väger jämt. Och ibland känns det skönt när båda sidorna av likhetstecknet går jämt ut. I matematikens värld ska det ju bli så: där finns ett rätt och ett fel.

Men livet runt om oss är inte matematik. Det är en process, en rörelse, full av människor, människor med idéer och visioner. Det är värderingar, argument och vilja.

Därför flyttas hela tiden vårt samhälle framåt, det rör sig och utvecklas. Nu, i en tid av stora förändringar, är tempot kanske högre än vanligt. Men vårt samhälle har alltid rört sig, alltid utvecklats.

Därför är balansen inte något önskvärt. Balans betyder att det står stilla. Att det har slutat att röra sig.

Och då vet vi två saker: dels att vi inte tycker om att det står stilla (inte för länge i alla fall) och att det finns mängder med faktorer som gör att det faktiskt inte kommer att stå still så länge vad vi än tycker.

Världen är hela tiden i rörelse, så har det alltid varit, och det leder hela tiden till obalanser.

Jag tror vi ska dra nytta av dessa obalanser, snarare än att vi ska försöka motarbeta dem och undvika dem.

Obalanser kan exempelvis vara nya affärsmodeller, som utmanar gamla. Och tvingar de gamla modellerna att ändras. E-handeln var och fortsätter att vara en sådan obalans som tvingar fram förändring. Blocket har på sitt eget sätt skapat en obalans för hur vi omsätter saker vi redan har.

Obalanser kan betyda tekniska innovationer, som ändrar vårt sätt att använda tekniken på. Helt uppenbart har Iphonen, där datorn möter telefonen, och allt som kommit i dess efterföljd ändrat hur vi kommunicerar. Och den fortsätter att vara en sådan kraft. Men det finns givetvis massor av andra exempel på teknikutveckling som skapat förändring: gps-tekniken, digitaliseringen av kameran, våra trådlösa nätverk. Plus massor av annat.

Obalanser kan också uppstå av globaliseringen. När musik, film, nyheter och annan kommunikation sprids över landsgränserna blir det uppenbart svårt att ha olika regler i olika länder.

Det är när vi rör oss från ett ställe till ett annat som något nytt uppstår. Det är det som skapar nya möjligheter och – om vi alla bidrar med goda tankar och idéer  – som vi också får chansen att skapa något bättre än det vi hade innan.

Jag gillar inte utopier. Jag gillar inte tanken på att något är klart. Jag tycker om den ständiga förändringen.

För den som vill förstå nästa steg i utvecklingen bör leta efter det som skapar obalans i livet. Det som inte passar in.

Ibland är detta små tuvor som inte ens ligger i vägen för några lass.

Men ibland – och med lite omdöme klarar man nog av att hitta dem – hittar du dessa tuvor. Och drar du nytta av det kan det ta dig själv en bra bit framåt.