Konferenser för dig som vill resa

Som konferensanordnare här hemma i Sverige får jag ibland frågan om vart man ska åka för att få samma inspiration men utomlands. Låt mig först konstatera: jag tror att vi i Sverige är väldigt bra redan från början. Vi har bra talare, vi ligger långt fram i användningen och vi har en begåvad diskussion (generellt i alla fall) kring teknikens roll i samhället, demografi, jämställdhet, mångfald och mycket annat.

I Sverige finns inte bara Webbdagarna utan givetvis Sime, Nordic E-commerce Summit och Internetdagarna som alla är extremt viktiga mötesplatser för folk i den digitala världen.

Så egentligen behöver vi inte gå över ån efter vatten.

Men att resa är i sig utbildande och jag sätter själv stort värde på att få perspektiv på hur andra tänker och även fånga upp influenser i andra riktningar. Därför är det inte fel att lägga någon vecka om året på resande för att fortbilda sig och gå på andra konferenser.

Här är några jag tror kan ge en del för den som vill utforska.

  • Le Web i Paris 10-11-12 december (och även i London numera den 5-6 juni). Den stora internetkonferensen i Europa som lockar många tunga chefer från de stora onlineföretagen, publik från hela Europa och många från övriga världen. Diskussionen cirklar mycket kring sociala medier och kring entreprenörskap.
  • The Next Web i Amsterdam, 25-26 april, verkar vara en viktig konferens, som jag dock själv inte varit på.
  • Även Next Berlin i Berlin, 23-24 april, lockar många och har ett gott rykte. Bland årets talare finns Robert Scoble, högt profilerad bloggare.
  • Norrmännens Gulltaggen i Oslo, 24-25 april, har verkligen gjort ett bra jobb att plocka in det digitala och har haft många tunga profiler på scenen, men har också ett tydligt reklam- och marknadsfokus.
  • Sime åker regelbundet ut i Europa och har bland annat varit i London, Helsingfors, Barcelona med mera. Det kan vara spännande att följa med, inte minst för att få ta rygg på Ola Ahlvarssons vassa förmåga att hitta trender och unga entreprenörer.

Notera att tre av dessa konferenser sker samma vecka – 23-25 april!

USA har säkerligen en lång rad konferenser, men sedan Web 2.0 Expo och Web 2.0 Summit lagt ner är jag inte säker på vad jag ska rekommendera där. Tips mottages med tacksamhet.

Är du mer intresserad av webdesign kan Future of Web Design vara ett alternativ. Den går i London 13-15 maj.

Är du extra fokuserad på någon av de specifika plattformarna (Googe, Facebook, Adobe och liknande) så har de givetvis egna konferenser som ofta är väldigt givande, även om de är nischade, nördiga och sällan särskilt kritiska. Google I/O och Facebooks F8 brukar dessutom snabbt bli slutsålda, vilket gör det svårt att få en biljett.

*******

UPPDATERING:

Ett tips från Christofer Brugge är 99 U Conference i New York, 2-3 maj. Låter ju mycket spännande.

Anders Tufvesson tipsar om IStrategy, som arrangeras på ett antal olika orter: Sydney 16-17 april, Miami 23-24 april, Haag 14-15 maj och London 8-9 oktober. Frågeställningarna låter klockrena.

Jag vet också att många pratar gott om Internet week New York: 20-27 maj. Det är inte en enskild konferens, utan en vecka full av aktiviteter på många olika ställen.

Otroligt nog glömde jag helt bort South By Southwest – SXSW. Nyss avklarat i Austin, Texas (8-17 mars 2013) är den ju den nya mötesplatsen för både digitalt, kultur, musik, politik och mycket mera. Om den inte hade legat så nära min egen konferens, Webbdagarna, hade den varit ett givet resmål. Trots den långa resan.