Oslo har mycket att erbjuda

Några av julens lediga dagar valde jag att ägna åt Oslo. Med tåget tog jag och min hustru oss över till Norges huvudstad för att få lite perspektiv på livet, tid med varandra och en möjlighet att utforska en stad som ligger nära, men ändå besöks lite för sällan.

Trots att jag ju kommer från Bohuslän och borde ha en ganska aktiv relation till Oslo var det länge sedan jag var där mer än för bara några möten på ett kontor.

Utan tvivel var Oslo en mycket positiv överraskning.

Det är en relativt liten stad jämfört med det mesta, men eftersom det är en huvudstad (till skillnad från exempelvis den i storlek relativt lika stora staden Göteborg) finns det så mycket mer av institutioner, landmärken och centrala samlingspunkter att lyfta fram.

Staden har massor av spännande arkitektur och stadsdelar som verkligen var spännande. Tjuvholmen, där vi bodde på Hotel The Thief, var spektakulärt, med sina moderna hus, kontor och museum: Astrup Fearnley Museum of Modern Art. (Det museet är värt en egen post, för övrigt).

Vulkan, där vi åt mat på Oslos Mathallen, var verkligen en positiv överraskning. Spännande område, vackert beläget vid Akerselva.

Plus Operan, där vi fick en initierad rundvandring. Det arbete som arkitektfirman Snöhätta gjort är verkligen imponerande. Även om detta finns mycket mer att säga.

Det vore verkligen roligt om Sveriges Arkitekters poddcast Staden tog sig till Oslo, inte minst för att få den historiska återkopplingen som de är så duktiga på.