#17 Samla på städer?

Jag har en före detta kollega som samlade på länder. Han hade som mål att besöka så många länder som möjligt, vilket i praktiken betydde att han planerade sina semestrar till ställen som Azerbaijan, Mongoliet och olika enklaver i Italien.

På ett sätt gillar jag idén, men i kontexten av städer och “jag-gillar-ju-egentligen-inte-länder”, så borde det finnas utrymme för en annan samling: städer.

Här några idéer på sådana listor:

  • Besöka alla huvudstäder. Det blir i praktiken samma sak som att besöka alla världens länder – kanske lite svårare, eftersom man inte kan fuska genom att åka till skidorter eller glassiga all-inclusive-anläggningar vid kusten.
  • Besöka alla städer med mer än tre/fyra/fem miljoner invånare. Det blir såklart en helt annan lista, där Kina och Indien kommer att kunna presentera en rad städer, vissa länder ingen stad alls. (Enligt Wikipedia finns det över 80 städer med mer än tre miljoner invånare)
  • Alla Sveriges orter som har haft stadsprivilegier. Denna lista borde inte vara så hopplös att beta av, även om det kanske inte är så spännande alla gånger.

Det finns säkert fler sätt att tänka. Och än vet jag inte om jag har tid och ork att ge mig på att påbörja ett sådant projekt. Men som tankeövning – och som utmaning – är det ganska intressant att fundera på var man rört sig – och vart man inte alls varit.

Uppdatering: Jag har googlat lite mer kring världens största städer och det är helt uppenbart en fråga som har många svar. Den lista som jag refererade till ovan avser “befolkning inom stadens fysiska gräns” (något fritt översatt), vilket skulle kunna vara en av flera tänkbara definitioner av en urban miljö, som även den verkar ha flera svar. Jag har sett flera andra listor, med helt andra städer bland de största i världen. Svårigheten att mäta lär bidra till oklarheterna, liksom att städerna växer snabbt och på olika sätt.

Uppdatering 2: Om man ändå tittar på den lista som refererades till ovan, hämtad från amerikanska Wikipedia, så ger en analys av de 50 största städerna följande svar:

  • Kina – 17 städer
  • Indien – 7 städer
  • Brasilien – 2 städer (Sao Paulo och Rio)
  • Pakistan – 2 städer (Karachi och Lahore)
  • Ryssland – 2 städer (Moskva och St Petersburg)
  • Turkiet – 2 städer (Istanbul och Ankara)
  • Vietnam – 2 städer (Ho Chi Min city och Hanoi)

Övriga blott en stad var. Enda europeiska staden bland de 50 största är London. Enda amerikanska staden som kvalar in är New York City. Då har jag inte räknat Istanbul eller Moskva som europeiska, nota bene.

Uppdatering 3: Själv har jag klarat av nio av de 50 på listan: Dehli, Istanbul, Kairo, Sao Paulo, London, New York, Rio de Janeiro, Singapore och Ankara. Mycket kvar att göra…