Den moderna växelkursen

Göran Adlén, @trendspanaren, frågade häromdagen på Facebook varför vi väljer att mäta framgång så ofta i pengar. Han fortsatte med att ifrågasätta mätandet i största allmänhet, men låt mig hålla fast vi det ekonomiska en liten stund. Det är en intressant – och modern – tanke att se framgång i annat än ekonomiska termer.

Men vi vet också att stora delar – kanske alla delar – av det “vanliga” näringslivet bygger på ekonomiska mått och bedömningar. Det är inget som kommer att ändras på kort tid, även om förändringen kommer och den kommer snarare än vi tror.

Jag tror det finns en spännande växelkurs mellan det som det nya och det gamla mäter och värdesätter. Genom att arbeta i gränslandet mellan den gamla ekonomin, där pengarna styr, och i den nya ekonomin, där saker som nätverk och kunskap är mer vägledande, kan man säkert hitta en ganska god utväxling där både din gamle chef, som drivs av pengar, och där dina nya uppkopplade kollegor och kontakter, som drivs av uppkopplingens dynamik och kraft, blir nöjda.

Jag är inte säker på exakt hur växelkursen ser ut. Men jag är ganska säker på att den som lyckas spela sina kort väl kan vinna både i den ekonomiska världen och i den uppkopplade.

Potentialen i dessa två valutor, som båda är kraftulla just nu, är stor. Den som har kraften och möjligheten att vara en större aktör i båda ekonomierna kommer att komma ännu längre.

En tanke kring ”Den moderna växelkursen

 1. Intressant!

  Själv har jag bloggat om mina tankar till spelet pengar och spelet social. För det är just det idag. Ett spel som går ut på att göra mest pengar av dom pengar man redan har. Pengarna är en sorts prestige poäng. Här kan vi använda det öppenhet och transparens för att belysa hur företag och privatpersoner får sina pengar. Om man kan få sättet man tjänar pengar på att spela mer roll och ge mer status i nätverkssamhället. Då kan man förändra spelet. För status vill alla ha i framtiden med :)

  Game of Life: Game of Social – Game of Money – Game of Power
  http://springismylove.wordpress.com/2013/04/01/game-of-life/

  En del av det jag jag kallar the Great Masquerade
  http://springismylove.wordpress.com/tag/great-masquerade/

Kommentarer är stängda.