Dept of believing in people

Jag är en vän av kvalitet. Av mångfald. Av genomtänkta saker.

Men jag är också en vän av människor.

När man gör en tidning, en sajt eller för den delen konferenser finns det två vägar att gå. Antingen väljer man säkra kort som man vet levererar. Citat eller på scenen. Eller så väljer man personer som står för något nytt, men också något oväntat.

Det händer givetvis i sådana sammanhang att det blir pannkaka. Att det inte går att använda eller att framträdandet på scenen får dåligt betyg. Jag känner ett stort ansvar för att coacha innan, peppa och ge de tips och råd som kan bidra med, så att detta inte händer för ofta.

Det finns i detta delvis en affärsidé. Vi på Internetworld och på Webbdagarna vill gärna vara platsen där “du såg dem först”. Gärna hitta nya entreprenörer, nya stjärnor, nya tankar. Våra läsare och våra besökare förväntar sig det av oss.

Men det finns också en genuin vilja av att tro på andra. Att alla vill, kan och vågar. Och det gäller verkligen inte bara de som ställer sig på scenen eller de vi pratar med till tidningen.

Och det finns något av detta för alla, oavsett vilken verksamhet man bedriver. Konsultfirmor, biltillverkare, sophämtare, rörmokare. Listan kan göras hur lång som helst.

Jo, sedan finns det de där jobben då det är bra om man passerat någon formell utbildning: läkare, pilot, polis, domare. Eventuellt även lärare.

Men inom all verksamhet finns det plats för människor att växa. Överallt kan man ge fler mer plats, mer utrymme att lära sig mer och visa vad de kan. De arbetsplatser som inte kan ge det utrymmet har något mer fundamentalt fel.

Väldigt ofta växer människor om de blir trodda på. Och lika ofta märks den växten, det självförtroendet när man ger det till någon. Och förbluffande ofta kan dessa – betrodda – betydligt mycket mer än vad du tror.