Nope – inte alls PK

För en tid sedan lanserade företaget/varumärket Kung Markatta ett PK-test, där man kunde testa sin Facebook-profil och se hur PK man var. PK i meningen Politiskt korrekt. Den testar då din profil och ser var du checkat in, vilka företag och organisationer du gillat med mera.

Och för den som undrar: i detta test var hög grad av PK lika med bra. Ju mer PK man är, desto mer vill man ha en jämställd, rättvis och ren värld.

Just nu går det nog att hävda att de som drivs av politisk korrekthet i många fall faktiskt vill ha en värld som motverkar klyftor, som vill ge alla lika möjligheter och som vill skapa en värld som inte smutsas ner. I det rådande samhällsklimatet delar jag mycket av de uppfattningar som mina PK-vänner har.

Men det betyder inte att PK är något eftersträvansvärt.

Att vara politiskt korrekt betyder i min bok (och på Wikipedia) att man följer med strömmen, att man inte väljer en egen väg, att man blir en del av det rådande samhällsklimatet.

Det är en livsfarlig väg.

Det finns en bild som visar ett nazi-möte 1936. Bilden visar hur en man väljer att inte vara politiskt korrekt, genom att tvärs emot alla andra vägra att göra en Hitler-hälsning. Tvärs emot rådande samhällsklimat. Enormt vågat och gissningsvis provocerande.

Men det är just sådana, som vågar tänka själva och som inte är politiskt korrekta bara för att följa med strömmen vi behöver mer av.

Trots att jag i dagsläget delar mycket av åsikterna i det rådande “politiskt korrekta” samtalet (jämställdhet, rättvisa, miljöengagemang) är jag lika övertygad om att vi även idag behöver fler som bryter mönster och som vågar gå sin egen väg.

Inte bara för att vi ganska ofta har fel. Utan också för att vi behöver och vinner på en livaktig debatt, där vi faktiskt har olika åsikter, konflikter och där vi ständigt tvingas välja.

Förutom att “politiskt korrekthet” rymmer risken för direkta felslut rymmer begreppet även ett fattigare debattklimat.

Det vill vi inte ha.

(Jag fick 5 % i PK-testet, för att jag gillat Rättviseförmedlingen. Det tyckte Kung Markatta var på tok för lite…)

***********

Uppdatering: borde kanske ha länkat till Ulrika Good som på Resume också kommenterar Kung Markattas PK-test.

5 tankar kring ”Nope – inte alls PK

 1. Ja det är bra med människor som tänker själv. Men inte “bara för att”. Inte bara för att tycka tvärtemot andra.

  Jag vill också säga att jag har upptäckt att det verkar finnas två olika definitioner av ordet “Politiskt korrekt”. Såhär ungefär….

  PK….
  definition 1) snäll vs elak/hård. Pk: Är ganska snäll ibland med vissa saker. Men även elak ibland med vissa saker för att försäkra sig att man ej blir för pk o mesig. alldeles för pk: snälll välment mesig. Icke pk : inte snäll, inte mesig, elak, cool, maktfull. (Ungefär så?)

  definition 2) pk: Lever inte sina åsikter, mest bara moralisera o rätta andra o försöka tvinga in andra i sina åsikter . Låtsas tycka som den tycker pga det anses rätt att tycka av andra endast. Försöka hålla sig själv och andra inom ramen. icke pk: har argument. Tycker verkligen som den tycker. moraliserar inte / försöker inte rätta andra en massa helatin. försöker inte tvinga in andra i sina åsikter . Lever sina åsikter

  Jag använder definition nr 2 !

  Har ni tänkt på att det finns olika definitioner av ordet?

 2. Jag inser att människor använder begreppet PK på olika sätt. Det gör det förvirrande. Kanske är det en ännu viktigare poäng – att om vi har ett relativt språkbruk (Orwell pratade väl om “nyspråk”) – blir det svårt att föra kloka samtal. När vi inte kan enas om vad PK betyder blir det också meningslöst (och kanske farligt) att använda det som slagträ i debatten.

  Jag för min del tror att min definition (den som också beskrivs på Wikipedia) är den som flest förhåller sig till. Givet den definitionen är PK inget eftersträvansvärt.

 3. Ja det blir lite svårt att prata med varran

  “Givet den definitionen är PK inget eftersträvansvärt” ..Båda dom där definitionerna jag nämnde används ju negativt. som slagträn.har knappt hört nån använda ordet pk posetivt/som beröm ..oavsett vilken definition dom använder av ordet

 4. mer om definition 2 av pk…

  man kan ha samma åsikter som det som anses just nu vara korrekt politiskt att tycka… utan att va politist korrekt av sig. alltså utan att va en sån som ska moralisera och hålla på rätta andra eller försöka tvinga i andra i sina åsikter. man lever hellre dessa åsikter än att helatin försöka få alla andra att hålla sig inom den ramen. man tycker verkligen dessa saker. man låtsas det inte bara för att passa in i mallen eller nåt.

  och man kan ha åsikter som inte stämmer in i vad som just nu anses va politiskt korrekt… man kanske är rasist eller anti-feminist eller homofob.. men ändå ha ett väldigt politiskt KORREKTERANDE beteende…

Kommentarer är stängda.