Tablå-tv:n dör hemma hos mig

Det kanske kommer som en överraskning, men mycket i mitt liv präglas av väldigt traditionella medievanor och tekniklösningar.

Därför har vi också bänkat oss framför tv-apparaten när SVT eller TV4 bestämt att de ska sända lämpligt, familjevänligt program.

Men nu, 2013, är tablå-tv:n på väg att tappa fotfästet även hos familjen Höij. Och det betyder att läget är allvarligt.

Att det hänt just nu beror på två saker framför allt.

För det första har vi fått fram en HDMI-kabel från datorn som vi lätt kan koppla till någon bärbar dator. (Någon Apple TV har vi ännu inte skakat fram). Alla de play-tjänster som vi har tillgång till samt de lättillgängliga on demand-tjänster som finns blir därmed lättillgängliga för hela familjen.

För det andra har vi skaffat Netflix som vi kan utnyttja via vår Playstation 3, något som uppskattats av inte minst familjens ungdomar.

Det betydde konkret att vi dragit ner på antalet tv-kanaler – vi ser ändå bara på ett fåtal.

För många har den här resan och utvecklingen skett för länge sedan. Men tro mig: vi i min familj är inte snabba på den här fronten.

Jag tror att 2013 kommer att bli ett år då vår syn på rörligt, tv och filmproduktion kommer att ändras en hel del. På kort sikt tror jag inte att det ändrar arbetsmetoder och affärsmodeller för de stora producenterna. Men det skulle inte förvåna mig om 2013 blev året då resan mot det nya tv-tittandet – eller vad vi nu ska komma att kalla det – började på allvar.